Visit Koper
DomovNoviceObčine slovenske Istre skupaj v preventivni akciji proti tigrastim komarjem

Občine slovenske Istre skupaj v preventivni akciji proti tigrastim komarjem

Tudi letos občine slovenske Istre v sodelovanju s komunalnimi podjetji in zunanjimi izvajalci organizirajo preventivno akcijo zatiranja ličink tigrastih komarjev, ki je namenjena predvsem zmanjševanju možnosti za razmnoževanje komarja. Samice se hranijo s krvjo ljudi in toplokrvnih živali, zato lahko prenašajo tudi različne virusne bolezni. Preventivna akcija, ki bo trajala od maja do oktobra, bo primarno namenjena ozaveščanju občanov in občank o preprečevanju razmnoževanja te invazivne vrste komarjev. Občine bodo za zmanjševanje možnosti razmnoževanja komarjev na javni infrastrukturi, ki omogoča nastajanje stoječih voda, v dneh brez padavin uporabile sredstvo Aquatain.

Preprečimo širjenje in povečevanje številčnosti tigrastega komarja

Da bo akcija zatiranja komarjev uspešna, je sodelovanje javnosti ključnega pomena. Za preprečevanje širjenja in povečevanja številčnosti tigrastih komarjev je zelo pomembno, da v okolici svoje hiše, na njivah in pokopališčih:

  • izpraznite posode z vodo, ki jih ne uporabljate, in jih postavite z dnom navzgor, jih prekrijte, pospravite v zaprt prostor ali na drug način preprečite, da v njih zastaja voda;
  • vsak teden odstranjujte predmete in odpadke, v katerih se lahko zadržuje voda;
  • praznite in umivajte podstavke cvetličnih lončkov;
  • v vazah z rožami na pokopališčih tedensko menjujte vodo;
  • vsak teden menjujte vodo v posodah za zalivanje, napajanje živali in drugih posodah na odprtem;
  • očistite zamašene strešne žlebove in talne kanale, nepredušno zaprite zadrževalnike vode, ki se jih ne da izprazniti (sodi, cisterne) ter pazite, da se v ponjavah ne nabira deževnica.

Če posod in drugih vodnih zadrževalnikov ne morete izprazniti, jih pokrijte.

Za učinkovito akcijo je ključno sodelovanje občanov

Tigrasti komarji so slabi letalci, preletijo le nekaj sto metrov, zato je še posebej pomembno, da se akciji zatiranja njihovega razmnoževanja pridružite tudi sami. Tigrastim komarjem za preživetje zadostujejo že majhne količine stoječe vode.

Sredstvo Aquatain bodo komunalna podjetja in zunanji izvajalci nanašali od maja do oktobra

Vnos sredstva na javnih površinah bo v občinah potekal v več fazah, upoštevajoč razvojni krog tigrastega komarja. Po dostopnih podatkih lahko pričakujemo 91-% zmanjšanje pojavnosti ličink komarja okrog površin, kamor bo naneseno sredstvo.

Občine slovenske Istre občanom zagotavljajo brezplačne ampule, ki jih lahko prevzamete na komunalnih podjetjih v Izoli in Piranu oziroma v Turističnoinformacijskem centru Ankaran ali v vrtnariji Marjetica Koper pri pokopališču. Aquatain lahko kupite tudi v specializiranih trgovinah.

Nekaj kapljic sredstva Aquatain zadostuje za 1m3 vode

Aquatain deluje mehansko. Na vodni gladini ustvari film, ki preprečuje dihanje in razvoj komarjevih ličink ter polaganje jajčec. Ne obremenjuje okolja in ni škodljivo za ljudi, živali, rastline ter druge organizme. Sredstvo je priporočljivo nanašati večkrat. Razvojni krog od jajčeca do odraslega osebka komarja namreč spomladi traja od 15 do 20 dni, poleti pa le od 6 do 8 dni. Z enim samim mililitrom sredstva preprečimo razvoj komarjev v 1 m3 vode.

Sorodne novice

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Ne prezrite -spot_img

Najbolj brano

Zadnje komentirano