Visit Koper
DomovNoviceInformativno za občane o e-vinjetah

Informativno za občane o e-vinjetah

E-vinjeta je sodoben način plačevanja cestnine za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov. Osnovne značilnosti e-vinjete se od klasične vinjete v obliki nalepke bistveno ne razlikujejo. To pomeni, da si tudi z nakupom e-vinjete zagotovite pravico do uporabe vseh avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji za čas njene veljavnosti in torej ne gre za cestninjenje po prevoženi razdalji. Vozilo brez veljavne e-vinjete ne sme zapeljati na cestninsko cesto.

E-vinjeta, ki bo s torkom, 1. februarja, začela veljati je vezana na registrsko označbo vozila. Ob nakupu morate zato navesti pravilno registrsko oznako in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za pravilen cestninski razred. Če se registrska oznaka v sistemu e-vinjete ne ujema z registrsko oznako vozila, ki uporablja avtocesto ali hitro cesto, to pomeni, da cestnina ni plačana. Za pravilnost vnosa registrske oznake in izbiro cestninskega razreda je odgovorna stranka.

Postopek za nakup e-vinjet

Na Ministrstvu za infrastrukturo pričakujejo, da bo večina voznikov elektronsko vinjeto kupila preko spleta. Da bo sam nakup potekal hitro in enostavno, svetujejo vsem občankam in občanom, da na se seznanijo s postopkom nakupa e-vinjet na povezavi, kjer se bodo izvedeli več o samem postopku nakupa e-vinjet, ceni, kategorizaciji vozil, veljavnosti in ostale informacije, povezane z e-vinjetami.

Sorodne novice

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Ne prezrite -spot_img

Najbolj brano

Zadnje komentirano