Visit Koper
DomovNoviceArso razglasil oranžen alarm tudi za območje slovenske Istre

Arso razglasil oranžen alarm tudi za območje slovenske Istre

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelka za meteorološke napovedi bodo danes zvečer in ponoči ob prehodu hladne fronte tudi v slovenski Istri možna krajevna neurja z močnimi nalivi in sunki vetra. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji so možna razlivanja in poplavljanja hudourniških vodotokov.

Pozno popoldne lahko na zahodu že nastane kakšna predfrontalna nevihta, a se glavnina vremenskega dogajanja pričakuje zvečer, ko bo zahod Slovenije iznad severne Italije in severnega Jadrana dosegla hladna fronta, ob kateri se bo predvidoma vzpostavila linija neviht.

Na Primorskem bodo izpolnjeni pogoji za razvoj krajevnih neurij, saj bo razpoložljive konvektivne potencialne energije nad severnim Jadranom tudi več kot 2.500 J/kg (v notranjosti do 1.200 J/kg) v kombinaciji s striženjem vetra v plasti 0–6 km od 20 do 30 m/s. Visoke vrednosti, tudi nad 40 mm, bo v obalnih predelih dosegel kazalnik razpoložljive padavinske vode v ozračju, kar nakazuje na možnost močnih nalivov z veliko količino padavin v kratkem času. Po prehodu vremenske fronte se bo ozračje prehodno umirilo, padavine in posamezne nevihte bodo najkasneje (v jutranjih urah) dosegle severovzhod Slovenije.

Lastniki objektov na poplavnih območjih in v bližini hudournikov naj zatesnijo vse odprtine, skozi katere bi lahko voda vdrla v objekt. Občanom priporočamo, da pravočasno zaprejo tende, senčnike in podobne platnene nadstreške.

Več aktualnih ARSO informacij na povezavi.

Foto: MOK, Marjetica Koper

Sorodne novice

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Ne prezrite -spot_img

Najbolj brano

Zadnje komentirano