Visit Koper
DomovNoviceV obmorskem parku v Žusterni bo ta konec tedna živahno

V obmorskem parku v Žusterni bo ta konec tedna živahno

Odprtje kopalne sezone bo v novem obmorskem parku v Žusterni ta petek, 17. junija, zaznamovalo živahno dogajanje, ki se bo s pestro ponudbo vodnih aktivnosti Active Koper začelo že zgodaj popoldne, nadaljevalo pa z atraktivnim večernim nastopom raperja Boštjana Nipiča Nipkeja in akrobatske skupine Dunking Devils.

Minuli konec tedna smo se v Kopru razveselili popolnoma na novo urejenega in ozelenjenega obmorskega parka pred Žusterno, kjer se v petek, 17. junija, tudi uradno začenja poletna kopalna sezona. Živahno bo že med 14. in 18. uro, ko se bodo lahko obiskovalci brezplačno preizkusili v SUP-anju, vožnji s kajakom in pedalini, ob 16. uri pa bodo v Active Koper organizirali še štafeto z vodnimi plovili (SUP, kajak in pedalin). Sodelujejo lahko ekipe, sestavljene iz treh članov, prijavijo se lahko neposredno pred dogodkom, na označeni informacijski točki.

Vrhunec dogajanja bo spektakel svetovno znane akrobatske skupine Dunking Devils ob 19. uri, sledil bo nastop raperja Boštjana Nipiča Nipkeja s skupino. Mladi akrobati, ki se bodo v Kopru mudili v okviru vseslovenske promocijske turneje, bodo znova preizkušali meje mogočega, ob tej priložnosti pa podelili tudi dve vstopnici za finalni dogodek, ki bo septembra v Hali Tivoli v Ljubljani.

Nekdaj degradirano območje med ustjem Badaševice in Žusterno je danes sodoben in urejen urbani obmorski park s prostrano zelenico in tremi prodnatimi dostopi do morja.

Naložbo, ki je veljala za eno zahtevnejših in finančno obsežnejših, je občina začela izvajati že v začetku leta 2019. Najprej je premestila obstoječi skalomet v povprečju za 30 metrov od obale in uredila nasip do višine 0,5 metra nad morjem, ki ga je leto kasneje nadvišala do končne kote 2,8 metra in tako zagotovila ustrezno poplavno varnost. Sledila je dokončna ureditev skalnatega dela obale, kjer je postavila velike betonske plošče, na dveh mestih pa oblikovala manjše zalive s prodnatimi dostopi do morja.

V okviru končne ureditve, ki se je sklenila letos, je občina celotno površino ozelenila in zasadila približno 200 dreves različnih vrst ter številne grmovnice in trajnice. Skozi zelenico je speljala lično sprehajalno pot, ki je opremljena z betonskimi klopmi in sodobno urbano opremo, ob tem pa uredila še dodaten prodnati dostop do morja. Poleg druženja in aktivnega preživljanja prostega časa so obiskovalcem novega parka na voljo tudi brezplačne sanitarije in pestra gostinska ponudba. Od junija v bližnjem centru vodnih športov deluje še Active Koper, ki tudi letos ponuja različne vodne aktivnosti in zabavo za različne generacije uporabnikov.

Vrednost celotne ureditve, ki je bila razdeljena v tri etape, je znašala nekaj manj kot 3,7 milijona evrov brez davka. Večji del sredstev je MOK namenila iz proračuna, približno 770 tisoč evrov pa nepovratnih evropskih sredstev iz naslova Celostnih teritorialnih naložb.

Sorodne novice

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Ne prezrite -spot_img

Najbolj brano

Zadnje komentirano